IMG_6458

Elämä on valintoja. Vähemmän tärkeitä ja toisaalta vaikeita, sellaisia, jotka vaikuttavat koko elämään. Teemme päivittäin päätöksiä, jotka vaativat toisinaan vastaukseksi vain kyllä tai ei, mutta useimmiten vaihtoehtomme ovat rajattomat, mikä tekeekin valintojen tekemisestä erityisen haastavaa. Sillä mistä tiedämme, mikä vaihtoehdoista on oikea ja mikä väärä? Onko oikea se, joka tuntuu erityisen hyvältä ja tärkeältä, vai se, josta on ehkä eniten hyötyä ja vähiten haittaa, mutta joka ei saa aikaan kihelmöintiä vatsanpohjassa eikä suunnatonta hyvänolontunnetta.

Viime aikoina olen pohtinut suunnattomasti valintoja, joita meidän jokaisen on väistämättä tehtävä elämän eri vaiheissa. Tuntuu, että meidän oletetaan käyttäytyvän ja elävän tietyllä tavalla, vaikka oikeasti jokainen voi tehdä itse päätöksen omasta elämästään. Ei ole pakko hankkia lapsia, tehdä opintojen ohella töitä, syödä liha- tai maitotuotteita, hankkia "oikeaa" ammattia ja tehdä niin kuin muut odottaa sinun tekevän. Näemme niin paljon ympärillämme sellaista elämää, joka on iskostunut jo pienenä ajatuksiimme oikean elämän mallista. Ja kyllä, haluan itsekin hyvän ammatin ja unelmieni talon, mutta enempää en vielä osaa sanoa tai tietää, eikä tarvitsekaan. Haaveilen mieluummin tulevan kesän suunnitelmien toteutumisesta ja siitä, että olen onnellinen nyt enkä vasta viiden vuoden päästä. Ja valinnat, joita nyt teen, ovat huominen. Ensi perjantai, vuosi 2020, tulevaisuus.

IMG_6415

Tuntuu, että elämä on vasta alkamassa. Nyt, kun pitää tehdä kaikki päätökset itse, eikä kukaan auta. Ei sano, mitä pitää tehdä. Ei auta valitsemaan sitä oikeaa reittiä, koska se pitää valita itse eikä kukaan muu voi siihen sanoa mitään. Eikä kukaan muu edes tiedä, mikä on se oikea reitti juuri sinulle ja miten sinä elämäsi haluat elää. Ei, vaikka oletkin vähän hukassa ja haluaisit, että joku toinen sanoisi, mikä olisi sinulle se paras vaihtoehto.

Ei elämä ole sitten lainkaan helppoa. Valintojen maailma on täynnä valintoja ja edessäni on tänä keväänä liian monta yhden pienen ihmisen päätettäväksi. Kaikkein vaikeinta on tehdä valinta kahden asian välillä, jotka molemmat olisivat itselle tärkeitä, mutta joista toinen tuntuu vain erityisen hyvältä vaihtoehdolta sulkien sisälleen kuitenkin myös monta huonoa puolta. Vai onko väärin vain haluta olla hetken vapaa velvoitteista, aikatauluista ja kiireestä? Edes kesän, vaikkei syksystä olekaan vielä mitään tietoa. Ja sehän tässä pelottaakin. Onko väärin valita se vaihtoehto, joka tekisi niin suunnattoman onnelliseksi, mutta joka voi jättää minut kesän jälkeen tyhjän päälle, ellen pääsekään opiskelemaan?

IMG_6496-2

Mutta kukapa siihen osaisi vastata? Eihän kukaan tiedä elämää vuosien päähän eikä edes kesän jälkeen. Eikä se tee asioita välttämättä paremmaksi, että ajattelee jo valmiiksi niin pitkälle, että sortuu vain siihen turvallisimpaan vaihtoehtoon. Tekee ehkä niin kuin muutkin, vaikka mahdollisuudet olisivat rajattomat. Ja mitä jos niitä mahdollisuuksia ei enää myöhemmin tulekaan? Jos juuri nyt olisi se hetki.

Junan ikkunasta näen juuri ne maisemat, joita olen jo pidemmän aikaa kaipaillut. Vielä muutama tunti, niin olemme perillä siellä, mistä kaikki alkoi. Ja siellä me nauraisimme toisillemme, valokuvaisimme muistikorttimme täyteen ja hyppisimme alas kalliolta mereen. Ja ehkä vihdoin avaisimme sen viinipullon istuessamme rantakalliolla, niin kuin jo monta kertaa olemme suunnitelleet. Eikä se olisi kuin vasta alkua. Seuraavaksi olisimme siellä, missä olemme aina halunneet käydä. Ja junan ikkunasta vaihtuvat maisemat.

Enkä edes muista, että olisin saattanut valita toisin.

8 kommenttia

 1. Oon itsekin tässä muutaman päivän pituisten ahdistusolojen jälkeen yhtäkkiä tajunnut, että mullahan on koko elämä aikaa tehdä ihan mitä mä haluan. Jotenki niin lohduttavaa viimeinki ymmärtää, ettei mun tarvi mennä samoja polkuja pitkin elämässä ku suurin osa ikätovereista. Ettei sitä ammattia ole pakko saada ennen 25:ttä ikävuotta, jos ei ole edes mitään hajua mitä haluaa opiskella. :-D

  Toisaaalta taas on pelottavaa, että kaikki langat on omissa käsissä ja lähes kaikki on mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan! Ihanaa, että oot kans ajatellu asioita ja tullu siihen tulokseen, että voit tehä asiat ihan eri tavalla kuin valtaosa muista :) se on aika helpottavaa, vaikka kyllähän sellanen pieni epävarmuus ja pelko on koko ajan takaraivossa, kun toiset pääsee elämässä eteenpäin mutta ite junnaa paikoillaan, vaikka ei oikeesti oo mikään kiire. Itse vahvistin eilen yhden päätöksen, jota tässä postauksessakin sivuan ja täytyy sanoa, että oon kyllä maailman onnellisin valinnastani, vaikkei se ihan järjellä ookaan loppuun asti ajateltu :D

   Poista
 2. Ihana postaus! :) Itellenikin tuttuja ajatuksia, sillä oon juuri tilanteessa, että pitäisi tehdä valintoja eikä kukaan enää kerrokaan mitä pitäisi tehdä. On aina mukava huomata ettei oo ainoo jolle tulevaisuus ei oo nii selvää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Joo sanos muuta.. Jos kaikki menee nyt niin kuin elokuvissa, niin sit ei välttämättä hetkeen tarvitse pohtia elämän vaikeutta! :-D

   Poista

© Ida-Emilian. Design by FCD.